Megoldások fúrt kutak vizének tisztítására

 
Használjon Ön is kútvizet! Használja ki még jobban Ön is kútvizét!


A folyamatosan növekvő közüzemi díjak mellett egyre kifizetődőbb fúrt kutat használni akár öntözésre, akár fürdésre, ivásra. A fúrt kutakból nyert víz használatával jelentős összegeket takaríthat meg, mivel csak elektromos áramért kell fizetni, és ez a hálózati vízdíj töredékébe kerül.
Sok embernek az sem mellékes, ha tudja, hogy a víz, amit fogyaszt, az honnan származik és milyen kezelésen esik át. Gyakran a kútvíz megfelelő tisztítás után jobb minőségű, kellemesebb ízű lehet, mint a vezetékes ivóvíz, amely néha zavaros lehet, vagy éppen kellemetlen ízű a klórtól.

A mai modern szűrőanyagokkal a családi házunk kútvizét már központilag (a bejövő ágon) is megéri tisztítani és felhasználni, mivel jelentős megtakarításokat érhetünk el.

Mielőtt azonban a kútfúrót kihívjuk érdemes figyelembe venni, hogy a kútvíz nem minden esetben megfelelő minőségű, emiatt vízkezelést igényel. Amennyiben öntözésen kívül háztartási célra és ivásra is szeretnénk használni a vizet, minden esetben az első lépés a víznek a bevizsgálása, amelynek fontos része a kémiai és bakteriológiai vizsgálat. A kútvíz tartalmazhat, Nitritet, Arzént, Ammóniát, Vasat, Mangánt, vírusokat illetve baktériumokat.
Amennyiben a fent említett anyagok meghaladják a megengedett egészségügyi határértéket, komoly veszéllyel járhat a kútvíz használata.
Ezért családunk és saját magunk biztonsága érdekében elengedhetetlen a kútvíz bevizsgálása!
A vizsgálatot a helyi ÁNTSZ, vagy bármilyen akreditált vízvizsgáló labor el tudja végezni kb 25 000 Forintért.

A kútvíz tisztításának bonyolultságát még az jelenti, hogy a káros elemek oldott állapotban fordulnak elő. Minden egyes ilyen elem eltávolításának meg van a saját tisztítási technológiája, de mégis hatással vannak egymásra. Ezért a megfelelő víztisztítási technológiát a vízben lévő anyagok ismeretében tudjuk meghatározni, amit a vízvizsgálati jegyzőkönyvben találunk.

A vízvizsgálat után a labor meghatározza mely elemek vannak a határérték felett, mely elemeket kell szűrni. Ezeket az anyagokat a teljesség igénye nélkül a következő eljárásokkal lehet eltávolítani:

Fertőtlenítésferttlents

A vírusok és baktériumok jelenléte igen gyakori, és egészségre ártalmas hatásuk sem elhanyagolható, ezért eltávolításuk közegészségügyi szempontból fontos művelet, aminek következtében a biológiai szennyezőanyagoktól mentesíthetjük a kút vizét. A fertőtlenítés elvégzése és folyamatos fenntartása a kútvíz tisztítás egyik legfontosabb része és első lépcsőfoka, amennyiben a vizet emberi fogyasztásra is alkalmassá akarjuk tenni.

 

Vízlágyítás

Ezzel az eljárással eltávolíthatók a keménységet okozó elemek a Kalcium és Magnézium, így a víz kellemesen lágy lesz, melynek hatására megszűnik a vízkövesedés, így megelőzhetőek a különböző háztartási berendezések meghibásodásai. A lágy víz segítségével a háztartási munkálatok is meggyorsulnak illetve könnyebbé válnak, ráadásul kevesebb energia ráfordítással működnek a háztartási gépek, mivel a házból eltűnik a vízkő.
Fontos megjegyezni, hogy magas Vas és Mangántartalom esetén a vízlágyító gyantája károsodhat, tehát ilyen esetekben vagy először a Vasat és a Mangánt kell eltávolítani, vagy arra alkalmas speciális gyantát kell alkalmazni, amely egyben ki tudja szűrni a kútvízből az elemeket.

 

Vastalanítás

A magas vastartalom okozza a legtöbb bosszúságot azoknak, akik kútvizet használnak. A vas jelenléte a kútvízben könnyen észrevehető, ugyanis mindenhol megjelennek a vöröses színű, rozsda foltok. A vas jelenléte sokszor még akkor is sok kellemetlenséget okoz, ha csak locsoláskor kerül a térkőre, járólapra, vagy falra, nem beszélve arról, ha a lakásunkban a szaniterek és mosáskor a ruhák bebarnulnak. A barna, rozsdafoltok megszüntetésére már számos hatékony megoldás létezik, így könnyen megszabadulhatunk tőle.

 

nitrit nitrt mentesito keszulek

Nitrit és Nitrátmentesítés

A nitrit és nitrát a legalattomosabb anyagai a kútvizeinknek, mivel a legtöbb esetben semmilyen külső jele nincs, így nem is tudjuk, hogy jelen vannak kútvizünkben. Ebből is látszik, hogy milyen fontos szerepe van a laborvizsgálatnak, amiből a nitrát és nitrit mennyisége egyértelműen kimutatható. A víz magas nitrát és nitrit tartalma a felnőttekre csak kevésbé, de a gyerekekre nagyon veszélyes, emiatt ha kiderül, hogy a kútvizük tartalmazza ezeket az anyagokat, azt mindenképen kezelni kell.

 

Arzénmentesítés

Az Arzén az egyik legmérgezőbb félfém, de szerencsére előfordulása hazánk kisebb területére jellemző. Mérgező hatása felnőttekre és gyerekekre is fokozottan veszélyes, így eltávolítása mindenkép fontos.  
Az arzénmentesítő készülék nagy biztonsággal megszűri a vizet az arzéntól, így a készülék alkalmazása után, akár ivásra is használható a kútvíz. 

 

vasmanganammonia mentesito lagyito keszulek

 

Vas, Mangán, Ammóniamentesítés és vízlágyítás egyben

Fúrt kutak felhasználása esetén előfordulhat egyszerre több nemkívánatos anyag is. Ezekben az esetekben is megoldást nyújt egy innovatív technológia, amelynek segítségével oly módon lágyítható a víz, hogy közben eltávolítjuk a Vasat, Mangánt és ammóniát is.

 

Üdvözlettel:

Lajkó László

Tel: +3670/45-46-421

E-mail: info@viztisztitokeszulek.eu

Copyright © Víztisztítókészülék.eu Mobil változat | Android Applikáció | Víztisztító készülékek | Vízlágyító
Webwater
Design and code by

Ügyfélszolgálat